Harstad kommune har et variert barnehagetilbud, med kommunale og private barnehager, samt familiebarnehager for barn i alderen 0-6 år.
Barneverntjenesten skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Videre vil barneverntjenesten bidra til å gi det enkelte barn gode levevilkår og utviklingsmuligheter med råd, veiledning og hjelpetiltak. Barneverntjenesten skal utøve forbyggende virksomhet, medvirke til samarbeid med andre offentlige instanser som for eksempel barnehage, skole, helsestasjon, PPT, NAV og BUP, samt iverksette tiltak der det er knyttet bekymring rundet et barn. Tjenesten tilbyr ulike tiltak for å bedre foreldres omsorgskompetanse og/eller tiltak rettet mot barn /unges atferd.
Kommunen skal tilby avlastningstilbud til familier med funksjonshemmede barn og unge som har særlig tyngende omsorgsoppgaver. Tilbud om avlastning har som hensikt å gi barnets omsorgspersoner rom for nødvendig fritid, tid til å pleie sosialt nettverk og familierelasjoner. Avlastning skal være et forebyggende tiltak, og det er omsorgspersonen som får vedtak om avlastning, ikke barnet. Hva som oppleves som avlastning vil være individuelt. Tilbudet er lovregulert i helse- og omsorgstjenestelovens § 3-2 om kommunens ansvar for helse- og omsorgstjenester, under pkt. 6. «andre helse- og omsorgstjenester herunder d: avlastningstiltak». Det er forvaltningskontoret i kommunen som fatter vedtak etter søknad fra omsorgspersonene. Avlastningen kan gis hjemme hos barnet, i andre private hjem, eller i avlastningsbolig. Avlastningen kan være på dagtid, kveld og/eller natt.
Enhet for bo og oppfølging rekrutterer via nettverk- og fritidskoordinator, støttekontakter og privat avlastning for barn og unge med ulike funksjonsnedsettelser. Enheten har også oppfølgingsansvar for omsorgsstønad og brukerstyrt personlig assistent.
Her kan du lese mer om tjenesten
BUP står for barne og ungdomspsykiatri. BUP gir et spesialisert sykehustilbud innen psykiatri til barn og unge (opp til 18 år) og deres pårørende.
BUP har tilbud innen utredning og behandling av angst, atferdsvansker, utviklingsforstyrrelse, AD/HD, depresjon, tvangslidelser, alvorlige belastninger/traumer, autisme, selvmordsfare, psykose og spiseforstyrrelser.
Man må henvises til BUP, noe lege, kommunepsykolog eller barneverntjenesten kan gjøre. Når BUP mottar henvisningen, vil det bli vurdert om BUP er det rette stedet for å få hjelp.
Integreringsenheten jobber for inkludering av innvandrere i samfunnet gjennom bosetting av flyktninger, opplæring, kvalifisering og forebygging av fremmedfrykt og diskriminering. I samarbeid med andre tjenesteområder, frivilligheten og næringslivet skal enheten legge til rette for at alle innvandrere får mulighet til å skape seg et godt liv og delta i samfunnet og fellesskapet. Våre kjerneoppgaver er bosetting av nyankomne flyktninger, norskopplæring, grunnskole og kompetansehevende og kvalifiserende tiltak for at flere innvandrere deltar i arbeids- og samfunnsliv.
Familiens hus skal være et lavterskeltilbud, som skal drive helsefremmende og forebyggende arbeid ovenfor gravide, barn, unge i alderen 0 – 16 år og deres familier. Familiens hus er et tverrfaglig kommunalt tilbud, hvor ulike tjenester gis inn i huset til faste tidspunkter.
Åpen barnehage er et helsefremmende pedagogisk tilbud til barn i følge med foresatte eller andre omsorgspersoner. Tilbudet er gratis.
Familiens hus tilbyr også ulike foreldreveiledningskurs i grupper, herunder;
- COSp- foreldreveiledning – foreldreveiledningsprogram for foreldre/omsorgspersoner med barn mellom 0-8 år for å fremme trygg tilknytning mellom barn og omsorgsperson(er).
- PMTO-terapi
- Tuning in to Teens – foreldreveiledningsprogram som gis tenåringsforeldre, med barn/ungdom i alderen 10 – 18 år. Hovedfokuset er å styrke det emosjonelle båndet mellom foreldrene og tenåringen, og integrerer et større fokus på aksept og empati
- Sinnemestring for damer- gruppeundervisning hvor en tar utgangspunkt i den tradisjonelle kognitive terapimodellen hvor sammenhengen mellom tanker, følelser og atferd står sentralt, og at enkeltindividets tolkninger og erfaringer er grunnlaget for atferd og valg
- Emosjonsfokusert ferdighetstrening – foreldreveiledning rettet mot ulike typer atferd eller samspillsvansker
- Blues Mothers – mestringsgruppe for nybakte mødre som har det vanskelig i forbindelse med fødsel og spedbarnstid
- Marte Meo – samspillsveiledning for foreldre/omsorgspersoner som ønsker å bedre samspill med barnet
- KAT – kognitiv atferdsterapi som retter seg mot problemløsning og innsikt i sammenheng mellom tenking, handlinger og følelser
I tillegg tilbys individuell foreldreveiledning i form av PMTO
Harstad og Narvik familievernkontor er tilgjengelig for alle og gir tilbud om behandling og rådgivning når det er vanskeligheter eller kriser i familien. Du kan ringe for råd og veiledning eller timeavtale, og alle ansatte har taushetsplikt. De kan gi råd og veiledning til hele familien, til par eller til enkeltpersoner. Familievernkontoret tilbyr òg kurs og gruppeopplegg om aktuelle familie- og samlivstema. Familievernkontoret utfører obligatorisk mekling.
Foyer Harstad er et tilbud til ungdom mellom 16 og 25 år som er – eller står i fare for å bli bostedsløse, og som er motiverte og har behov for støtte og veiledning på flere livsområder. Ungdommene søkes inn fra det kommunale hjelpeapparatet. Foyer tilbyr bolig, veiledning og bistand basert på den enkeltes individuelle behov, og målet er at ungdommen i løpet av sin botid i Foyer skal mestre eget liv og ta gode valg for sin egen framtid. Foyers visjon er å jobbe aktivt for at vår målgruppe gjennom brukermedvirkning, veiledning og godt tverrfaglig samarbeid skal bli selvstendige unge voksne.
Fysioterapi barn og unge skal fremme selvstendighet, mestring og fysisk funksjon ut fra individuelle ønsker og behov. Fysioterapeutene foretar kartlegging, trening og stimulering, veiledning og tilrettelegging på barnas daglige arena. Fysioterapeut gir bistand og veiledning ved behov for og ved opptrening i bruk av hjelpemidler og velferdsteknologi i hverdagens aktiviteter.
Ergoterapi for barn og unge skal fremme selvstendighet, mestring, aktivitet og deltakelse ut fra individuelle ønsker og behov. Målet med ergoterapi kan være funksjonell bruk av kropp og sanser i lek, læring, sosial samhandling og dagliglivets aktiviteter gjennom trening og opplæringstiltak. Ergoterapeut gir også bistand og veiledning ved behov for og ved opptrening i bruk av hjelpemidler og velferdsteknologi i hverdagens aktiviteter.
Helsestasjonen driver forebyggende og helsefremmende arbeid i kommunen, særlig rettet mot barn, unge og foresatte. Helsestasjonen for barn gir tilbud om svangerskapsomsorg, helseundersøkelser, vaksinering og foreldreveiledning etter gjeldende retningslinjer. Helsestasjonen er et lavterskeltilbud og gratis, noe som betyr at du kan ta kontakt ved behov, enten på telefon eller ved å komme innom. På helsestasjonen møter du helsesekretær, jordmor, helsesykepleier, helsestasjonslege og fysioterapeut for barn og unge. Helsestasjonen samarbeider også med fastlege, barnehage, skole, psykisk helsetjeneste, PPT og barneverntjenesten.
Tilbud om helsekartlegging og nødvendig videre oppfølging av alle flyktninger som bosettes i Harstad.
Tilbudet gjennomføres av helsesykepleiere i enhet for integrering, og kan inneholde:
- samtaler/helseintervju/kartlegging av fysisk og psykisk helse, helseundersøkelse, laboratorieprøver for smittsomme sykdommer ved behov., vaksinering, råd/veiledning/koordinering,
informasjon, henvisning videre ved behov, oppfølging av barn, unge og voksne
- hjemmebesøk ved behov
- gruppeundervisning for deltakere i kommunens introduksjonsordning.
- lavterskel tjeneste med drop-in tilbud
Tjenesten er gratis hos helsesykepleier og ved mottaksundersøkelsen hos flyktningelegene.
Laboratorieprøver ved mottak er gratis. Betaling av egenandel ved senere legeundersøkelser følger fastlegeforskriften – normaltariff.
Bosatte flyktninger får innkalling til samtale like etter bosetting.
Asylsøkere får innkalling etter behov.
Helsestasjon for ungdom og studenter er et gratis tilbud for deg mellom 13 og 23 år. Åpningstider er tirsdager kl. 15:00 – 18:00 og du trenger ikke timebestilling, det er bare møte opp. Her kan du få hjelp og råd fra helsesykepleier og lege. De som jobber der, har taushetsplikt.
Eksempel på emner du kan ta opp:
- Spørsmål om kroppen
- Menstruasjon
- Forelskelse/kjærlighet
- Kjønnsidentitet
- Rusmidler
- Graviditet
- Seksualitet
- Problemer hjemme eller på skolen
- Ensomhet
- Spiseproblemer
- Psykiske problemer
Vonde opplevelser som for eksempel seksuelle overgrep, vold eller sykdom i familien.
Helsestasjonen kan bl.a. hjelpe deg med:
- Samtale
- Graviditetstest
- Prevensjonsveiledning og prevensjon
- Gratis kondomer
- Testing og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner
- Henvisning til andre instanser i helsevesenet
Kostholdsveiledning gis ut fra behov, herunder i svangerskap, barn og ungdom. Det gis også oppbygging av kompetanse til tjenester og veiledning til personell som er i behov av det.
Kommunepsykologene for barn og unge jobber med forebygging og helsefremming blant barn og unge i alderen 0-18 år. De samarbeider tett med andre yrkesgrupper og instanser som jobber med barn, unge, gravide og nybakte foreldre. De tilbyr veiledning av andre yrkesgrupper og bidrar med kompetanseheving og undervisning rettet mot ansatte og foresatte. De deltar på tverrfaglige team på helsestasjonen, i førskole og i grunnskolen, og tilbyr bistand i saker som angår barn og unges psykiske helse. De er involvert i plan- og utviklingsarbeid i kommunen og er en del av kommunens psykososiale team.
Servicetorget tar i mot henvendelser til kommunen og gir veiledning og informasjon.
Dette er et tilbud om råd, veiledning og samtale for de som har eller er pårørende til noen som er eller har vært rammet av kreft. Tilbudet er gratis, og man trenger ikke å søke om dette tilbudet.
Kreftkoordinator kan komme hjem til deg/dere, eller dere kan komme til hennes kontor.
Krisesenteret tilbyr beskyttelse, sikkerhet, råd og veiledning til alle kvinner, menn og barn som har blitt utsatt for vold og overgrep i nære relasjoner. Du trenger ikke å være i akutt krise for å få hjelp på krisesenteret. Senteret tilbyr ikke hjelp til voldsutøveren.
Du kan ta direkte kontakt med et krisesenter, og alle de ansatte har taushetsplikt. Vi kan blant annet tilby deg:
- Et menneske som lytter til det du vil fortelle
- Informasjon om rettigheter, råd og veiledning på telefon eller ved oppmøte
- Et midlertidig botilbud for deg og barna dine- eller dagtilbud om du heller vil
- Hjelp til å få kontakt med lege, advokat, politi, sosialkontor eller andre hjelpeinstanser
Krisesenteret vil, i samarbeid med deg, vurdere hva som skal til for at du skal være trygg på senteret. Dersom krisesenteret ikke kan beskytte deg godt nok, skal kommunen og politiet sammen finne et sted du kan bo.
http://www.hvorlite.no/ er en nettside om vold i nære relasjoner og gir informasjon om hvor lite du skal finne deg i.
Harstad kommune har et variert fritidstilbud for barn og unge med en rekke tilbud innen kultur, idrett og friluftsliv. Blant annet tilbyr Harstad kulturskole aktiviteter innen dans, musikk, teater og visuell kunst. Kommunen har også tilrettelagte fritidstilbud for barn, unge og voksne med funksjonshemning. På siden Ungfritid.no ligger det en oversikt en rekke fritidsaktiviteter som tilbys barn og unge i kommunen.
Turbua driver gratis utlån av tur- og fritidsutstyr til Harstads befolkning. Turbua drives av Frivilligsentralen i samarbeid med Harstad Røde Kors og Harstad kommune.
Fritidskassen er en søkbar ordning for barn og unge som har behov få økonomisk støtte til organiserte fritidsaktiviteter. Fritidsaktivitetstilbydere og ansatte i det offentlige kan søke på ordningen på vegne av barn/ungdom som har behov.
Harstad kommune har flere legesentre, interkommunal legevakt og overgrepsmottak.
NAV Hjelpemiddelsentral Troms og Finnmark kan bistå med hjelpemidler og tilrettelegging for den som har nedsatt funksjon.
NAV Sør-Troms jobber med ulike områder i kommunen og her jobber både statlige og kommunalt ansatte. NAV-kontoret tilbyr hjelp på en rekke områder, blant annet:
Arbeidsrettet veiledning og oppfølging for å avklare mulighetene for å komme i arbeid og/eller utdanning
- NAV-kontoret forvalter ulike virkemidler og tiltak for avklaring
- Økonomisk råd og veiledning
- Økonomisk sosialhjelp
- Gjeldsrådgivning
- Frivillig og tvungen forvaltning
- Bistand til å finne ny plass og bo i nødssituasjon, eller trenger ny plass å bo
- Hjelpemidler og tilrettelegging
For mer informasjon om hva NAV kan hjelpe deg med, se Harstad kommune sin hjemmeside NAV Sør-Troms eller www.nav.no. Her finner du også søknadsskjema og informasjon om dine rettigheter og plikter.
Oppsøkende ungdomsteam er en lavterskel psykisk helsetjeneste for ungdom i alderen 12-25 år. Vi jobber forebyggende og tilbyr hjelp og oppfølging til ungdom som trenger en trygg voksen å snakke med. Det kan eksempelvis handle om mobbing, seksualitet, skole og jobb, ensomhet, mat, familieforhold, selvbilde, trusler og konflikter og annet. Vi tilbyr også rusoppfølging, der veiledning, motivering og bevisstgjøring rundt bruk av rusmidler står sentralt
Politiet skal bidra til redusert kriminalitet og økt trygghet for innbyggerne. Politiet gjør størst nytte for seg dersom den samlede innsatsen bidrar til å redusere forekomsten av kriminalitet og uønskede hendelser, redusere skadevirkningene og hindre gjentakelse. Forebygging sparer samfunnet for økonomiske og menneskelige kostnader. Innsats i forkant er bedre enn å reparere i etterkant. Forebygging er derfor politiets hovedstrategi og skal ligge til grunn for all oppgaveløsning.
PPT skal hjelpe barn, elever og voksne med behov for særskilt tilrettelegging. Hensikten er at de får et inkluderende, likeverdig og tilpasset pedagogisk tilbud. PPT skal gi foreldreveiledning og hjelpe ansatte i barnehager og skoler med å legge til rette for barn og elever med særskilte behov.
Eksempler på særskilte behov kan være:
- Språk- og talevansker
- Konsentrasjonsvansker
- Sosiale- og emosjonelle vansker
- Atferdsvansker
- Syns- og hørselsvansker
- Generelle lærevansker eller fagvansker
- Lese- og skrivevansker
- Matematikkvansker
- Nonverbale lærevansker
PPT har skoleteam og nærværsteam. Skoleteamet skal være lett tilgjengelig og skal gi bistand til skolen og foresatte som henvender seg. Nærværsteamet gir veiledning til skole og hjem der et barn synes det er vanskelig å gå på skolen.
Harstad kommune har flere tilbud for hjelp til den som strever med psykisk helse og/eller rus.
Skolehelsetjenesten er et tilbud for barn og ungdommer mellom 5 og 20 år. Skolehelsetjenesten skal bidra til god helse blant barn og ungdom, slik at de opplever mestring, trivsel og struktur i skolehverdagen.
Hos helsesykepleier kan du spørre og snakke om det du lurer på. Du kan også ta kontakt hvis du har en venn som trenger hjelp. Skolehelsetjenesten tilbyr også:
Skolestartundersøkelse (i 1. trinn på barneskolen)
Undervisning i grupper og klasser om blant annet fysisk, psykisk og seksuell helse
Helsesamtale i 8. trinn
Veiing og måling
Vaksinering
På Helsenorge kan du lese mer om skolehelsetjenesten
Her kan du lese mer om skolehelsetjenesten i Harstad kommune
Harstad kommune har 11 grunnskoler. Fem av skolene er barneskoler hvorav en av skolene er Montessoriskole, fire skoler er barne- og ungdomsskoler og to skoler er ungdomsskoler. Skolene tilbyr også SFO
Harstad barneskole og Seljestad ungdomsskole har innføringstilbud, som er tilbud om språkopplæring i egen gruppe til elever som er nyankomne i landet.
Seljestad ungdomsskole har et ressurssenter som er et tilbud til elever på ungdomsskoletrinn med særskilt store tilpasnings-behov.
Stangnes ungdomsskole er et tilbud for elever som har større interesse for og som vil ha et større faglig utbytte av praktisk læring.
Skolene har en felles side for lenker til ofte brukte programmer i Harstadskolen; skolenes startside: hskole.no
Det er to videregående skoler i Harstad; Heggen videregående skole og Stangnes Rå videregående skole
Fylkeskommunen skal gjennom den offentlige tannhelsetjenesten både organisere forebyggende tiltak for hele befolkningen og gi et regelmessig og oppsøkende tilbud om tannhelsetjenester til gitte grupper i lovens § 1-3.
Gruppene er:
- barn og ungdom 0-18 år
- psykisk utviklingshemmede
- eldre langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie
- ungdom som fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret
- andre grupper som fylkeskommunen har vedtatt å prioritere
Den offentlige tannhelsetjenesten kan i tillegg yte tjenester til voksne.